’s Werelds sterkste vezel is gemaakt van grafeen en koolstof nanobuisjes en blijkt taaier te zijn als gesponnen spin zijde en Kevlar.

In het huidige nummer van Nature Communications staat gepubliceerd dat een internationaal team van wetenschappers een nieuwe vezel konden maken waarvan de taaiheid ver uitstijgt boven die van alle bekende taaie materialen.

Dit werd mogelijk gemaakt door het combineren van een verminderd grafeen oxide en koolstof nanobuisjes.
De onderzoekers suggereren dat deze vezels zouden kunnen gebruikt worden in kogelvrije vesten en als versterkingen voor composietmaterialen die op zich gebruikt worden in de bouw van vliegtuigen.

“We waren in staat om de ‘magische verhouding’ van gelijke delen van koolstof nanobuisjes en grafeen te vinden dat toegevoegd werd aan het polymeer en dat werkte heel goed en produceerden echt zware vezels”, zei co-auteur van de studie en polymeer wetenschapper Geoff Spinks van de Universiteit van Wollongong in Nieuw Zuid Wales.

De nieuwe vezels van grafeen en koolstof nanobuisjes, omschreven als “supertaai” in de krant, benaderde een ’taaiheid’ meting van 1000 J / g. Dat is veel meer dan andere vezels.
De invoering van grafeen maakt de productie voor vezels meer kosteneffectief want grafeen is een veel goedkoper materiaal dan koolstof nanobuisjes en kan vrij gemakkelijk worden geproduceerd in grote hoeveelheden.

Polymeer wetenschapper Graeme George van de Queensland University of Technology is van mening dat deze studie is een “belangrijke en boeiende bijdrage aan de wetenschap van de nieuwe materialen gebruik te maken van nanotechnologie.”

Bron: cosmosmagazine.com
Foto: Nature Communications

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.