Noorse onderzoekers patenteerden een nieuwe techniek die het toelaat om halfgeleidende nanodraden op grafeen te groeien.

Halfgeleiders geteeld op grafeen kunnen de basis vormen voor nieuwe type systemen in apparaten en leiden tot fundamentele wijzigingen in de halfgeleiderindustrie, althans volgens de NTNU.

Het nieuwe gepatenteerde hybride materiaal biedt uitstekende opto-elektronische eigenschappen, zei prof. Helge Weman, professor aan de afdeling elektronica en telecommunicatie van NTNU en mede-oprichter van CrayoNano, het bedrijf opgericht om het onderzoek te commercialiseren.

“We zien dit niet als een nieuw product. Dit is een template voor een nieuwe productiemethode voor halfgeleider apparaten” vervolgde hij.

“Bedrijven als IBM en Samsung zijn de drijvende kracht achter deze ontwikkeling in de zoektocht naar een vervanger voor silicium in de elektronica, maar ook voor nieuwe toepassingen, zoals flexibele touchscreens voor mobiele telefoons. Nou, ze hoeven niet meer wachten… Onze uitvinding past perfect bij de productiemachines die ze al hebben. Wij maken het gemakkelijk voor hen om consumentenelektronica te upgraden naar een niveau waar het ontwerp geen grenzen kent.”

Bron: theengineer.co.uk
Afbeelding: CrayoNano

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.