Onderzoekers van het Samsung Advanced Institute of Technology (SAIT) verklaren dat hun materiaal helpt om de capaciteit in batterijen met 45% te verhogen en de laadsnelheid vijf keer sneller kan maken.

Balletjes uit een duo van grafeen en silica zorgen ervoor dat batterijen sneller kunnen laden en bieden hoge energiedichtheden.

‘Popcorn’ omdat de onderzoekers nanodeeltjes van SiO2 ( silicium oxide) verwarmen tot wel 1000° C terwijl er gas vloeit en de O2 gereduceerd wordt tot minder dan 2, waardoor er grafeen op en rondom het oppervlak van de silicium kern kan groeien en de deeltjes uiteindelijk resulteren in een vorm van popcorn-achtige grafeen-silicium kogels.

Tijdens de opzet bleek een temperatuur van 900°C onvoldoende te zijn om het grafeen te laten groeien op het oppervlak van SiOx.
In tegenstelling tot 1050° C, wat net iets te heet was en waardoor er formatie van grafiet optrad.

Bij CVD groeiprocessen speelt de temperatuur altijd een cruciale factor.

De verkregen popcorn-achtige kogels kunnen op hun beurt gebruikt worden bij het bekleden van nikkel kathodes of Li-ion batterij anodes.

In een artikel, gepubliceerd in Nature, noteerden de leden van het onderzoeksteam van het SAIT verschillende mogelijkheden om hun materiaal te integreren voor het verwerven van verscheidene types anodes in de zoektocht naar betere batterijen.

Het SAIT team ondersteunt hun bevindingen aan de hand van de resultaten van x-ray en Raman spectroscopie.

Bron: nature.com
Foto: SAIT

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.