Het Amerikaanse leger werkt samen met grafeen-onderzoekers aan een project dat het mogelijk zou maken dat elke soldaat op het front kan beschikken over goedkope thermische beeldvorming. Nachtkijkers worden geïntegreerd in smartphones om op die manier een onderdeel te vormen van het basispakket dat soldaten ter beschikking krijgen.

De samenwerkingsovereenkomst om nieuwe grafeen-gebaseerde nachtzicht apparatuur voor het leger te ontwikkelen zal verder bouwen op het werk van professor Srinivas Sridhar, directeur van Northeastern’s Emri, en zijn collega, Assistant Professor of Physics Swastik Kar. Beide heren verrichtten de afgelopen vier jaar samen onderzoek naar het materiaal.

Volgens Dr Madan Dubey, fysicus aan het Army Research Laboratory (ARL) is het doel een nieuw soort van nachtkijker te maken dat zeer rendabel, robuust en betrouwbaar is, en met optische en infrarode beelden kan werken zonder extra nodige koeling.

Het ARL hoopt dat het gebruik kan maken van de wetenschappelijke vooruitgang in de manipulatie van grafeen om zo betere nachtkijkers, evenals andere nuttige optische apparatuur te verkrijgen voor hun leger, vertelde Dr Dubey erbij.
Omdat grafeen een vorm van koolstof is, is het een milieuvriendelijk, duurzaam en recycleerbaar materiaal om te gebruiken in elektronische apparaten.

Een grafeen-gebaseerde nachtkijker zou in staat zijn om informatie te verwerken van zowel een breder scala van infrarood informatie als de normale optische beelden. Een andere unieke eigenschap van grafeen is dat in combinatie met speciale chemische stoffen het materiaal in staat is om kleine hoeveelheden energie te generen die kunnen worden opgeslagen, waardoor er minder energie geëist wordt van de externe voedingsbron, zoals batterijen.

De verbeterde nachtkijker-mogelijkheden die nu worden ontwikkeld voor het leger zouden gebruikt kunnen worden voor verbeterde veiligheidsvoorzieningen in civiele auto’s.

Buiten nachtzicht-apparatuur voorziet Dhar op basis van lopend onderzoek nog tal van mogelijkheden om grafeen en koolstofnanobuisjes te gebruiken voor militaire en civiele toepassingen.

Bron: tmcnet.com

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.