Onlangs nog verscheen het hoopvolle nieuws dat grafeen oxide als medicijn kan dienen bij het voorkomen en genezen van kanker door kanker initiërende cellen verhinderen te vormen tot tumorcellen.

Maar de gemodificeerde vorm van grafeen heeft meer in petto dan een welgekomen betere remedie tegen de vreselijke ziekte en kan ook helpen bij het opkuisen van een ramp waarvan de naweeën worden verwacht te leiden tot een verhoogd aantal aan kankers.

Het is bekend dat vlokken grafeen oxide radioactief materiaal uit verontreinigd water kan verwijderen waardoor het wondermateriaal een krachtig hulpmiddel is om te gebruiken na nucleaire rampen zoals die dat werd geleden door de kerncentrale van Fukushima in maart 2011.

Graphenano, een Spaans bedrijf gevestigd in Yecla – een gemeente in Noord-Murcia – is samen met Tokyo Electric Company – bekend als TEPCO – een proefproject gestart om met behulp van vlokken grafeen het radioactieve water in en rond de kerncentrale schoon te maken.

Vier jaar na de tragische gebeurtenis is er nog steeds een hoge radioactiviteit in het gebied, maar dankzij het overschot aan unieke eigenschappen heeft grafeen het vermogen om radioactiviteit te absorberen en te verzamelen. Daarom voorziet men de proef te gebruiken om het grafeen oxide toe te passen en het water op te ruimen waar het Cesium 137 normaal schadelijk zou blijven voor 150 jaar.

Martín Martínez Rovira, de voorzitter van Graphenano, vertelde dat grafeen tot 60 keer efficiënter is dan andere procedures die momenteel gebruikt worden voor saneringen van dit soort, met elke kilogram van de stof in staat om 25 gram radioactieve isotopen te absorberen.

Niettemin zal de taak jaren in beslag nemen en zullen tonnen grafeen nodig zijn om alle aanwezige straling in het water van Fukushima tegen te gaan.

De huidige productie-installaties van Graphenano leveren 35 kilogram per dag, meer dan de meeste concurrenten in het buitenland.
Opleveringen zullen in eerste instantie verzonden worden naar Japan maar de basis productiecapaciteit kan in de toekomst worden verhoogd. Dit contract garandeert de middellange termijn toekomst van Graphenano.

Graphenano leverde ook het grafeen aan voor de componenten van de allereerste met grafeen geïntegreerde sportwagen.

Bron: Elmuno.es, murciatoday.com

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.