Grafeen, het nieuwe wondermateriaal met veel unieke eigenschappen laat nog maar eens van zich horen.
Grafeen zou de bloedstolling bevorderen nadat het wordt aangebracht in het lichaam.

Onderzoekers uit Hong Kong kwamen nog maar net op de proppen met een ‘nieuw soort batterij’ die verdacht veel aan ‘vrije energie’ doet denken of er staat al iets nieuws voor de deur.

Ditmaal gaan we echter naar de medische sector.

“Prototype van ‘grafeenbekleed’ verband is met succes aangemaakt.”
Grafeenverband? Jawel …
Grafeen op gaas of verbandmiddel kan de stolling van wonden bevorderen. Traumatische bloedingen tot zelfs sommige kankers kunnen behandeld worden volgens de onderzoekers.
Ook leuk om te weten is dat grafeen antibacterieel is.

Dr Lam en zijn collega’s hebben een methode ontwikkeld om een laagje grafeen ‘van één atoom hoog’ op een standaard gaasverband of andere vorm van verband aan te brengen .
Aangezien de grafeen-gecoate verbanden uitwendig worden gebruikt is de kans op toxiciteit aanzienlijk kleiner dan in meer invasieve vormen van gebruik.

Hier stopt het niet… Bij het vormen van het stolsel kan het grafeenvel zelf weerstand bieden, net totdat het stolsel volledig gevormd is.
Potentieel zou het vel als biosensor kunnen dienen en zou de weerstand gemeten kunnen worden om zo de snelheid en het niveau te bepalen waarin het stolsel zich vormt. Geneeskundigen zouden indien nodig de behandeling kunnen aanpassen.

Bron : ibridgenetwork.org
Foto: Renjith Krishnan

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.