Grafeentechnologie en 3D printen zijn allebei opkomende innovaties van dergelijk formaat dat ze geacht worden de huidige staat van onze economie en technologie hevig te kunnen verstoren.

Het was dan ook slechts een kwestie van tijd vooraleer beide technologieën in elkaar zouden overvloeien.

Het New Yorkse bedrijf Graphene 3D Labs lijkt niet te wachten op de concurrentie en steekt alvast van wal door geleidende grafeenfilamenten aan te leveren en die beschikbaar te maken op de commerciële markt.

Eerder deze week schreef het bedrijf uit de Staten geschiedenis door als allereerste hun innoverende filamenten via een nieuw e-commerce platform onder het merk met de naam ‘BlackMagic3D’ te koop aan te bieden.

Geleidend grafeenfilament is speciaal ontworpen om elektrisch geleidende onderdelen te kunnen printen met behulp van vrijwel elke gangbare 3D-printer.

En hoewel de filamenten niet bestaan uit puur grafeen, maar uit een PLA thermoplastic waarin extreem laagdimensionale koolstofmaterialen zijn verwekt, is het een zeer ambitieus product dat klaar staat om de markt te veroveren.

Het preparaat op spoel laat onder meer toe om capacitieve sensoren te printen die snelheid, positie of vochtigheid kunnen waarnemen, of om controllers te maken, digitale interfaces (of aanraakvlakken eventueel voor educatieve doeleinden), batterijen en compleet nieuwe toestellen en applicaties, zaken die voorheen totaal onmogelijk waren.

Het zwarte materiaal kent een volumeweerstand van 1 ohm-cm en omdat het licht en sterk is kan het ook gebruikt worden in projecten ter ondersteuning van andere filamenten.

blackmagic3D_3Dprint_graphene_grafeen_grapheneLabs

Meer informatie kan je vinden op de website van Blackmagic3D

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.