De bedoeling was om grafeen, een één atoom dikke koolstoflaag, te maken op een met koper beslagen laag kwarts.
Maar door een luchtlek reageerde de koper met de kwarts, als gevolg verscheen een tweedimensionale glaslaag van drie atomen dik.

Onderzoekers hebben ’s werelds dunste ruit op de wereld gezet.
Het glas, gemaakt van silicium en zuurstof, werd per ongeluk gevormd toen de wetenschappers grafeen maakten op een met koper beslagen laag kwarts.
Ze geloven dat een luchtlek een reactie veroorzaakte en reageerde met de kwarts.

Het glas is amper drie atomen dik, daardoor wordt het als 2 dimensionaal materiaal beschouwd.
Hoewel dit de eerste keer dat een dunne plaat van vrijstaand glas is geproduceerd doet de bovenstaande afbeelding, gemaakt met een elektronenmicroscoop, een belletje rinkelen.

In 1932 tekende een theoreticus een diagram waar hij de structuur van het materiaal probeerde te ontrafelen. (zie afbeelding).
Maar nu is de bijzondere rangschikking van atomen ook echt gefotografeerd.
Het team kon opmerken dat het diagram er opvallend goed op lijkt.

Bron: news.sciencemag.org
Foto: Pinshane Huang, David Muller, Cornell University; Ute Kaiser, Simon Kurasch, University of Ulm; (inset) W. H. Zachariasen

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.

Één reactie op “Dunste glas ooit gemaakt door vergissing”