Onderzoekers van de Universiteit van Buffalo in New York zijn een werkwijze aan het ontwikkelen om roestvrij staal te produceren met behulp van een grafeen-gebaseerd composiet als coating. De Indiase staalproducent Tata Steel neemt deel aan het onderzoek van professor Sarbajit Banerjee en promovendus Robert Dennis.

Banerjee en Dennis waren in staat om de tijdspanne te verhogen waarin roest optreedt. Stukken staal gecoat met een grafeen-lak verhoogde die zone van enkele dagen tot een maand. De stalen bleven ondergedompeld in een harde, zoute pekel oplossing. De chemici waren in staat om de langere roestvrije duur te bereiken door het aanpassen van de concentratie en spreiding van grafeen in de lak. De zilte testoplossing wordt veel schadelijker beschouwd voor staal dan dag-tot-dag blootstelling aan het milieu.

Grafeen is een laag koolstofatomen gerangschikt in een zeshoekig rooster met ongewone eigenschappen van sterkte en geleidbaarheid. Net daarom is het een veelzijdig ingrediënt voor een scala aan elektronica, communicatie, en industriële producten.

Het materiaal’s waterafstotende en geleidende eigenschappen kan corrosie helpen voorkomen en de oxidatie, beter bekend als roest, van staal vertragen.

Bron: sciencebusiness.technewslit.com

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.