Een 3D-printer biedt de mogelijkheid om ideeën te transformeren in echte voorwerpen, van hulpstukken tot sieraden en van voedsel tot organen. Een toestel dat op basis van digitale bestanden driedimensionale objecten kan produceren, door het object laag na laag op te bouwen met de vereiste grondstoffen.

Een potentieel bouwmateriaal in die snel oprukkende technologie is grafeen of ‘G’, een twee dimensionale vorm van koolstof.

‘G’ kan deze revolutionaire technologie helpen om alles in goede banen te (ge)leiden. Met andere woorden, grafeen kan het basismateriaal worden om 3D objecten van geïntegreerde elektronische circuits te voorzien.

We moeten opmerken dat beide opkomende technologieën in hun beginjaren vertoeven en dat geldt zeker voor de combinatie. Maar het is niet ondenkbaar dat we op termijn zonnepanelen, displays of andere applicaties kunnen printen.

American Graphite Technologies Inc. kondigde de ontvangst aan van de definitieve goedkeuring met het Oekraïnse STCU (Science and Technology Centre Ukraine) voor de opstart van haar project, P600, dat sinds 1 oktober het levenslicht zag.

Project P600 is een samenwerking tussen de vennootschap en het Kharkov Instituut voor Natuurkunde en Technologie in Kharkov, Oekraïne.

Het project is ontworpen om de eigenschappen van koolstof materie te onderzoeken als werkmateriaal voor 3D printing.
Het aangeduide team zal bestaan ​​uit 8 wetenschappers en promovendi met ervaring op het gebied van nanotechnologie, 3D printing, vaste stof fysica, fysieke materialen en thermische fysica.

“Ik ben erg enthousiast over het opstarten van Project P600.” vertelde CEO Rick Walchuk. ‘Tijdens de komende dagen zal ik een ontmoeting hebben met de projectmanager om de verschillende mogelijkheden te bespreken die zijn team zal onderzoeken, met betrekking tot het gebruik van grafeen en nanokoolstof materialen. We hebben een aantal spannende ideeën en indien succesvol, hopen we dat onze ontwikkelingen nieuwe en innovatieve producten kunnen openstellen voor de markt,” aldus de CEO van het Amerikaanse bedrijf.

“Nu we de goedkeuring verkregen van de beheerder van het project (STCU) schakelen we een versnelling hoger en beginnen we meteen aan het project.”

Bron: American Graphite Technologies Inc (persboodschap)

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.