Een gestapelde structuur uit grafeen kan gebruikt worden als een effectieve afscherming voor elektromagnetische straling met microgolf en terahertz frequenties. Dat zeggen onderzoekers van IBM in New York. Die hebben plasmonische apparaten gemaakt met behulp van grafeen en isolerende stapels die licht in deze regio’s van het spectrum sterk absorberen . De schilden verminderen externe elektromagnetische interferentie in zeer nauwkeurige elektronische apparatuur, alsmede bescherming van personen en dieren.

Ondanks het feit dat grafeen maar een atoom dik is beschikt het over een vermogen om elektromagnetische straling over een breed golflengtegebied te absorberen, vooral infrarood en terahertz delen van het spectrum. Dit is vrij bijzonder omdat conventionele materialen gewoonlijk duizenden atomen dik moeten wezen om zo effectief zijn. Deze hoge absorptie is een gevolg van de ongebruikelijke elektronische eigenschappen van grafeen, elektronen bewegen er immers ‘vrij’.

Phaedon Avouris en collega’s bij IBM’s TJ Watson Research Center in New York hebben een film gemaakt bestaande uit afwisselende lagen van grafeen en een isolerend materiaal.

Slechts vijf lagen van elk materiaal is nodig in de film die het team maakte om elektromagnetische straling af te schermen uit het terahertz en microgolf bereik, desondanks wordt maar liefst 97,5% zichtbaar licht overgehouden.

“Grafeen kan gebruikt worden als een transparant terahertz en microgolf afschermingsmateriaal en helpt zo externe elektromagnetische interferentie te voorkomen in zeer nauwkeurige elektronische apparatuur, “zei een collega, Hugen Yan.
“Een dergelijk schild zou zelfs kunnen helpen bij de bescherming bij mensen van straling op deze golflengten, die kunnen gevaarlijk zijn voor de menselijke gezondheid volgens World Health Organization.”

Het huidige werk is beschreven in Nature Nanotechnology.

Bron: nanotechweb.org

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.