Het meest transparante, lichte en flexibele materiaal ooit voor het geleiden van elektriciteit is uitgevonden door een team van de Universiteit van Exeter.’GraphExeter’ is de naam, en kan gebruikt worden voor het creëren van draagbare elektronische apparaten, zoals kleding met computers, telefoons en MP3-spelers.

Grafeen, een materiaal van één atoom hoog is de dunste stof in staat om op te treden als elektrisch geleidend materiaal. Het is zeer flexibel en één van de sterkste materialen ter wereld. GraphExeter, een bewerking van grafeen is veel flexibeler dan indium tin oxide (ITO), het belangrijkste geleidende materiaal die momenteel worden gebruikt in de elektronica. ITO wordt ook steeds duurder en de ontginning loopt tegen 2017 op zijn einde.

Het Exeter team maakte GraphExeter door moleculen van ijzerchloride tussen twee lagen grafeen in te klemmen. Ijzerchloride verbetert de elektrische geleiding van grafeen zonder dat het materiaal aan transparantie verliest.

Hetzelfde team is momenteel bezig met de ontwikkeling van een ‘spray-on’ versie van GraphExeter die rechtstreeks toegepast kan worden op textiel, spiegels en ramen.

Hoofdonderzoeker van de Universiteit van Exeter en ingenieur Dr Monica Craciun wist het volgende te vertellen: “GraphExeter kan de elektronica-industrie revolutioneren. Het werkt beter dan andere koolstof gebaseerde transparante geleiders in de elektronica en kan gebruikt worden voor een hele reeks toepassingen, van zonnepanelen tot ‘slimme’ T-shirts. We zijn erg enthousiast over de mogelijkheden van dit materiaal en kijken uit waar het de elektronica-industrie in de toekomst kan heen brengen. ”

Het onderzoek werd gefinancierd door de EPSRC en de Royal Society.

Bron: sciencedaily.com
Foto: I. Khrapach, et al./Advanced Materials

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.