Onderzoekers van Chalmers University of Technology in Zweden hebben de eerste grafeen-FET-mixer gemaakt die op microgolffrequenties werkt.

Met deze mixer kan compacte, energiezuinige apparatuur voor veiligheidsradar, radio-astronomie en milieubewaking worden gemaakt. In deze apparaten, die werken in het terahertzgebied, wordt gebruik gemaakt van grote aantallen van dit soort mixers voor data-aquisitie en de verwerking van beelden met hoge resolutie.

Mixers zijn belangrijke onderdelen in elektronische systemen. Hiermee kunnen twee of meer ingangssignalen worden gecombineerd tot een of twee samengestelde uitgangssignalen. Grafeen heeft een symmetrische elektrische karakteristiek die de mogelijkheid biedt om met behulp van het veldeffect om te schakelen tussen het transport van elektronen en het transport van gaten. Door deze unieke eigenschap waren de onderzoekers in staat om de zogenaamde G-FET mixer met maar één transistor te realiseren. Hiermee kunnen op een klein oppervlak geavanceerde sensor-arrays worden samengesteld. De nieuwe ontwikkeling is compatibel met bestaande CMOS-fabricagetechnieken en kan dan ook met CMOS-verwerkingscircuits in één chip worden geïntegreerd.

bron: elektor.nl

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.