Grafeen, volgens de wetenschappers het dunste materiaal ter wereld, is zelfs zo dun dat water niet eens merkt dat het aanwezig is.
De ontdekking kwam voort uit een universitaire samenwerking onder leiding van Rensselaer Professor Nikhil Koratkar en Rice professor Pulickel Ajayan.

Onderzoekers aan het Rensselaer Instituut hebben in samenwerking met Rice University stukken goud, koper en silicium met een enkele laag grafeen bekleedt, en brachten daarna een druppel water op de gecoate oppervlakken. De laag grafeen bleek vrijwel geen invloed te hebben op de manier waarop het water zich verspreidt over de oppervlakken.

Grafeen is ondoordringbaar omdat de ruimtes tussen de koolstofatomen te klein zijn om water, een enkele proton, of iets anders door te laten.
Daardoor zou men verwachten dat het water niet zou reageren alsof het op goud, silicium of koper aanwezig is.
De laag grafeen zou direct contact met deze oppervlakken moeten vermijden. Maar de onderzoeksresultaten laten duidelijk zien hoe het water in staat is om de aanwezigheid van de ondergrond aan te voelen en zich te verspreiden op die vlakken net alsof de laag grafeen niet aanwezig is.

Door extra lagen grafeen toe te voegen neemt de aantrekkingskracht tussen het water en het beklede oppervlak toe.
Als men 6 lagen grafeen gebruikt als bekleding reageert water dan weer op het bovenste oppervlak in plaats van het onderliggende materiaal.

Grafeen is sterk en taai en door zijn flexibiliteit kan je vrijwel elk oppervlak bekleden. Veel onderzoekers en technici zien grafeen dan ook als geschikt materiaal om te verwerken in flexibele apparaten en schermen.

Bij het gebruik van dergelijke apparaten, zou het grafeen zeker in contact komen met vocht.
Maar grafeen is dan weer chemisch inert, wat betekent dat het niet kan roesten.

Bron: sciencedaily.com
Foto: (Credit: Rensselaer/Koratkar)

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.