Het sterkste en dunste materiaal ter wereld met uiterst merkwaardige eigenschappen laat terug van zich horen.
Grafeen werd door enkele wetenschappers gebruikt om een fles vodka te distilleren.

Onderzoekers aan de universiteit in Manchester hebben ontdekt dat grafeen in staat is om water door te laten en ondertussen gassen en vloeistoffen te blokkeren. Grafeen oxide vellen liggen zo gerangschikt dat ze net genoeg ruimte laten om precies één laag van watermoleculen door te laten.
Als een ander atoom of molecuul hetzelfde trucje probeert dan krimpt het grafeen of raakt het verstopt door watermoleculen.

Zelfs helium dat in staat is om door glas heen te gaan wordt nu gestopt door één enkele laag van het wondergoedje.

Dr Rahul Nair, de wetenschapper die leiding gaf aan het experiment, zei:

Als grap hebben we een fles wodka met onze membranen afgesloten. De gedistilleerde oplossing werd met de tijd sterker en sterker.

Hij voegde eraan toe dat niemand van hen wodka drinkt maar het experiment op zich toch leuk was.

Echt gerichte toepassingen hadden de onderzoekers niet meteen voor ogen, maar toch kan je stellen dat dit terug een enorme ontdekking is.

Dr Geim, ‘Mister Graphene’ die in 2010 de nobelprijs opstreek voor zijn onderzoek naar grafeen, is er van overtuigd dat deze vaststelling kan in acht genomen worden om betere filters te maken en een hulp kan zijn in het selectief verwijderen van water.

Voor het filteren van giftige verontreinigingen uit het water of voor de zuivering van industriële chemicaliën kan het eveneens gebruikt worden, meldde dan weer een andere expert.

Bron: bbc.co.uk

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.