Koolstof kent de hoogste smelttemperatuur van alle elementen.

Eerdere studies hadden voorspeld dat grafeen – de meest thermisch stabiele vorm van koolstof – zou smelten bij 4510K.

Nieuw werk van Eric Ganz van de Universiteit van Minnesota in de VS voorspelt nu dat het eerste stadia van het smelten niet wordt opgemerkt tot ten minste 5000K (4726,85 ° C) is bereikt.

Verschijnsels van verspreiding en 5775 gebreken – wanneer vier zesledige ringen vervormen tot een combinatie van vijf tot zeven ledige ringen – worden voorspeld in de simulatie van smeltend grafeen na 20ps op 5000K.

Van zodra de temperatuur omhoog gaat verhogen de oscillaties en na 7ps op 6000K vormt de monolaag zich tot losjes gekoppelde 1D dubbel-gebonden ketens.

In vergelijking, de oppervlaktetemperatuur van de zon is 5778K.

Grafeen kan dus mogelijk overleven op het oppervlak van de zon.

De ongelooflijke thermische stabiliteit en intrinsieke geleidbaarheid bevestigen grafeen als een opmerkelijk materiaal met nieuwe potentiële toepassingen in ruimtewetenschappen.

Bron: Chemistryworld

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.