Grafeen is klaarblijkelijk thuis in alle markten.

Het koolstofmateriaal kan gebruikt worden om te communiceren met de neuronen in je brein, om fietskaders steviger te maken, om supergeleiding te verkrijgen, of om oprolbare schermen en smartphones te produceren.

Naast de andere ontelbare mogelijkheden voor toepassingen kan het ook dienen als analoog voor deeltjesversnellers voor onderzoek naar fundamentele wetenschap.

Het is al langer geweten dat grafeen gedoemd is om elk aspect van het menselijk leven naar een volgend niveau te tillen. Nu richt de wondermaterie zijn pijlen op de modewereld.

Het vel van koolstofatomen staat te trappelen om alle harten te veroveren op de catwalks van Parijs, New York en Milaan. In het Trafford Centre, in Manchester, werd een innovatieve jurk onthuld waarvan de kleur verandert in harmonie met de ademhaling van de drager.

De lichtgevende jurk kwam tot stand na een intensieve samenwerking tussen een modebedrijf en een groep wetenschappers van de Universiteit van Manchester.

De massieve honingraat werd gehanteerd om de LED’s in de jurk van stroom te voorzien en als sensor om de ademhaling van de drager te registreren, terwijl meer alledaagse materialen zoal nylon werden gebruikt voor het frame van de jurk.

Fransesca Rossella, van Cute Circuit, wiens high tech creaties reeds werden geshowd door beroemdheden als Katy Perry en Nicole Scherzinger, gaf mee dat grafeen nog nooit werd toegepast in de mode-industrie.

De dame vond het een hele eer om als allereerste het materiaal in gebruik te nemen binnen de mode-industrie. ‘We hebben heel wat plezier gehad bij het ontwerpen van de verbluffende zwarte grafeen jurk, terwijl we grafeen’s voordelen in de verf konden zetten’, vertelde ze nog.

“De jurk is enig in zijn soort en laat zien tot wat creativiteit, fantasie en een verlangen om te innoveren kan leiden met het behulp van grafeen en aanverwante tweedimensionale materialen.”

Dr Paul Wiper, een onderzoeksmedewerker van het Grafeen instituut in Manchester, zei: “Dit is een fantastisch project.
Grafeen staat nog steeds in de kinderschoenen wat betreft levensechte toepassingen en het is erg spannend om de verbazingwekkende eigenschappen van het grafeen te introduceren via de mode.”

Bron: Guardian

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.