Sommige wetenschappers zijn bezorgd dat grafeen gevaarlijk en giftig is voor zowel mens, dier en natuur.

Onderzoekers uit het A * STAR Singapore Instituut voor productietechnologie hebben een studie gepubliceerd over de wijze waarop grafiet, grafiet oxide, grafeen oxide en een verminderd grafeen oxide van invloed kan zijn op bacteriën (Escherichia coli in de studie).

De onderzoekers wisten aan te tonen dat de grafeen gebaseerde materialen aanzienlijk meer bacteriën doden dan grafiet gebaseerde materialen.

Van de vier onderzochte stoffen is grafeenoxide de gevaarlijkste voor E. colibacteriën. De onderzoekers zeggen dat de meeste van de E. coli cellen individueel werden verpakt of omwikkeld door lagen van grafeen oxide. Daarentegen werden E. coli-cellen meestal ingesloten in de grotere gereduceerde grafeen-oxide aggregaten (zie afbeelding hierboven).

Bron: graphene-info.com

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.

Één reactie op “Grafeen-oxide doodt bacteriën maar zou giftig kunnen zijn voor mens en dier”

  1. De kop dekt de lading niet: in het stuk staat niets dat toxiciteit bij mens of dier beschrijft. Ook geen bezorgde wetenschapper te vinden. Wel schrijffouten (bacteriën doodden!) en luchtfietserij (grafeen oxide was de meest gevaarlijke stof). Misschien herschrijven? (Van de vier onderzochte stoffen is grafeenoxide de gevaarlijkste voor E. colibacteriën.)

Reacties zijn gesloten.