Onze kennis over het menselijk brein blijft groeien, maar tegelijkertijd blijven vele vragen onbeantwoord.

In een studie, recent gepubliceerd in Nature Materials, beschrijven wetenschappers hoe een nieuwe baanbrekende technologie kan helpen om de geheimen van onze hersenen te ontsluieren.

Reeds decennia lang leggen wetenschappers de elektrische activiteit van de hersenen vast met behulp van elektroden, en probeert men op die manier de activiteit in verschillende hersenregio’s in kaart te brengen.

Echter, tot op heden was men enkel in staat om die activiteit binnen een bepaalde frequentiedrempel te meten.

Een nieuwe technologie, ontwikkeld via het Europese Graphene Flagship project, brengt daar nu verandering in en overwint menig van die technische beperkingen waardoor een schat aan informatie kan gevonden onder de 0,1 Hz grens. Met deze nieuwe applicatie wil men de weg vrijmaken voor toekomstige hersencomputerinterfaces.

De nieuwe technologie wijkt af van het normale gebruik met elektroden en opereert via een innovatieve transistor gebaseerde architectuur die de signalen van de hersenen in situ versterkt voordat ze naar een ontvanger worden verzonden.

Het gebruik van grafeen om deze nieuwe architectuur te bouwen betekent dat het resulterende implantaat veel meer opnamesites kan ondersteunen dan een standaard elektrodestelsel.

Grafeen is dun en flexibel genoeg om over grote delen van de cortex gebruikt te kunnen worden zonder de normale hersenfuncties te verstoren of te worden afgestoten.

Het resultaat is een ongekende mapping van de laagfrequente hersenactiviteit waarvan bekend is dat deze cruciale informatie over verschillende gebeurtenissen bevat, zoals het begin en de progressie van epileptische aanvallen en beroertes.

Hiermee krijgen neurologen eindelijk toegang tot aanwijzingen die de hersenen enkel fluisteren.

Bron: Graphene Flagship


Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.