Huizen kunnen geverfd worden met een nieuw super-materiaal dat elektriciteit opwekt uit zonlicht, afgaande op info uit nieuw onderzoek. Op verzoek zou de verf zelfs van kleur kunnen veranderen.

Wetenschappers aan de Universiteit van Manchester gebruikten laagjes grafeen gecombineerd met dunne lagen van andere materialen om zonne-energie oppervlakken te produceren.

De resulterende oppervlakken, flinterdun en flexibel, waren in staat om zonlicht op te nemen om elektriciteit te produceren op een niveau dat de bestaande zonnepanelen zou evenaren.
Deze kunnen gebruikt worden om een ​​soort “coat” aan te brengen aan de buitenkant van gebouwen dat energie kan opwekkken, terwijl de apparaten binnen van stroom kan voorzien en tegelijk ook andere functies kan uitvoeren, zoals de mogelijkheid om van kleur veranderen.

De onderzoekers hopen nu om de technologie verder te ontwikkelen door een verf te produceren die op de buitenkant van de gebouwen kan worden gebracht.

Ze vermelden ook dat het nieuw materiaal een nieuw generatie van super-dunne draagbare apparaten zou toelaten, zoals mobiele telefoons die worden aangedreven door zonlicht.

Bron: Telegraph.co.uk
Foto: The University of Manchester

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.

2 reacties op “Grafeenverf wekt energie op – kleur op verzoek –”

 1. Een voorbeeld van de toepassing is de “Floradome”, een gebouw ontworpen door Mark Biemans reeds in 2008.
  Met vergelijkbaar materiaal in gedachten is het ontwerp ontstaan waarbij ieder dakpaneel tegelijk dak-bedekking is en zonne-paneel.
  Zie http://www.ecodome.nl
  Waar de eerste gebouwd gaat worden is nog niet definitief. Wie de eerste opdracht definitief plaatst mag bepalen waar hij komt te staan.
  Het gebouw kan tevens roteren om haar as.
  Er zijn meerdere modellen. Zie ook de “IJglobe” en “Droomdomes” voor wonen en/of werken.
  De “IJglobe” wordt mogelijk een Wereld-Vredes-Centrum in Amsterdam of elders.
  Mark Biemans, creator van deze gebouwen, werkt samen met meerdere architecten.
  Opdrachtgevers, investeerders en andere geinteresseerden worden naar de website verwezen.
  Op de website vindt u tevens nieuwe ontwikelingen op het gebied van EV, electrisch vervoer http://www.ecodome.nl/E.Energy.Energie.Ecodome.html
  Mark Biemans: “We zijn het diepste punt van de recessie voorbij. Er is een eerste begin gemaakt met een compleet nieuwe industrie met nieuwe werkgelegenheid. Nieuwe banen, dat is de enige echte oplossing. Investeren in mensen en nieuwe bedrijven i.p.v. bezuinigen. Mijn slogan:
  “The knowledge is there. The imagination is there.
  All we have to do, is put it together.”
  Mark Biemans

  1. Mark Biemans: “We zijn het diepste punt van de recessie voorbij.

   Die gelooft ook zijn eigen

Reacties zijn gesloten.