Elektronicaproducent Huawei kondigde in een persbericht een belangrijke doorbraak aan in het onderzoek naar Li-ion batterijen.

De resultaten van het onderzoek tonen aan dat nieuwe, met grafeen geassisteerde hittebestendige technologieën, lithium-ion batterijen laten functioneren in een omgeving van 60° Celsius.
Een temperatuur die tien graden hoger ligt dan de huidige bovenste limiet.

De levensduur van deze grafeen bevattende Li-ion-accu’s wordt op het dubbele geschat van gewone Li-ion batterijen.

Yangxing Li, hoofd van het Watt Laboratorium, een onderdeel van de Huawei groep, verklaarde dat drie technologieën hebben bijgedragen aan de doorbraak in de hoge temperatuur Li-ion batterij met grafeen.

In de eerste plaats werd een speciaal additief toegevoegd aan de elektrolyten dat sporen van water verwijderd en afbraak van de elektrolyten voorkomt bij hoge temperaturen.

In tweede instantie werd de thermische stabiliteit van de kathode geoptimaliseerd en ten derde zorgt het grafeen voor een efficiëntere koeling van de Li-ion batterij.

Li en zijn team hebben verschillende testen uitgevoerd in een omgeving met hoge temperaturen om hun bevindingen te staven:

Wanneer alle parameters hetzelfde zijn blijft de grafeen Li-ion batterij vijf graden koeler dan gewone Li ion batterijen.

Meer dan 70% van de capaciteit van de grafeen batterij blijft behouden na 2000 ladingen en ontladingen bij een temperatuur van 60 ° C.

Minder dan 13% van de capaciteit gaat verloren na tweehonderd dagen bewaard te zijn aan 60° C.

Huawei’s onderzoeksresultaten zullen de opslagsystemen van de communicatie-basisstations hervormen. In regio’s met hoge temperaturen kunnen basisstations aangedreven worden door deze nieuwe batterijen.

De batterijen zorgen eveneens voor een hoge autonomie per lading, voor elektrische voertuigen die opereren bij hoge temperaturen.

En de nieuwe batterijen kunnen ook instaan voor de veilige werking van drones, die vaak een aanzienlijke hoeveelheid warmte genereren, net als de populaire hoverboards.

Bron: Huawei.com

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.