Een leerling aan de Universiteit van Sussex heeft een nationale auto-industrie award gewonnen voor het ontwerpen van een nieuwe batterij, die elektrische voertuigen kan revolutioneren.

Tweedejaars student werktuigbouwkunde Josh de Wit, heeft de Autocar-Courland Next Generation Award 2016 in de wacht gesleept met een concept dat de laadtijden voor elektrische wagens drastisch kan verlagen.

Bestaande accu’s zijn groot en zwaar, en nemen lange tijd om op te laden en zijn snel ontladen. Allemaal kritieke punten die een grote doorbraak van de elektrische wagen belemmeren.

Het ontwerp van Josh hanteert de opmerkelijke eigenschappen van grafeen om batterijtechnologie naar een hoger niveau te tillen.

“Een autobatterij die gemaakt is van gestapeld grafeen”, zegt Josh, “neemt veel minder tijd in beslag om op te laden, om meer energie op te slaan.

Deze zijn goedkoper, lichter, en sterker dan bestaande producten, waardoor producenten minder materiaal kunnen gebruiken dan bij traditionele materialen.”

De student is momenteel op stage bij YASA, een constructeur van elektrische motoren.

Vanaf het voorjaar zal de Wit een half jaar toeren en werkervaring opdoen bij enkele van de grootste namen in de auto-industrie, waaronder Honda, Jaguar, Land Rover, McLaren, Nissan, Peugeot en Toyota.

De leerling werkt ook samen met het starterscentrum van de Universiteit, Sussex Innovation, om een prototype te ontwikkelen en zijn gestapelde grafeen batterij-concept op de markt te brengen.

Hoofdredacteur van Autocar, Steve Cropley, gaf aan dat als we iets konden afleiden uit deze bekroning, dat het is dat de toekomst er rooskleurig uit ziet voor de auto-industrie.”

Bron: Universiteit Sussex

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.