Onderzoekers van IBM werken aan een snelle schakeling op basis van grafeen. Het circuit moet zijn werk kunnen doen op frequenties van 2 gigahertz. De eerste presentatie van de grafeenchip zal plaatsvinden op de International Electron Device Meeting, die begin december wordt gehouden in Washington DC. Dit meldt EETimes.

Grafeen is een laag koolstof ter dikte van één molecuul, waarin de elementen in een zeshoekig patroon zijn gerangschikt. Het materiaal gedraagt zich als een halfgeleider en heeft daarbij betere elektrische eigenschappen dan silicium. Een probleem is dat grafeen erg lastig te verwerken is, zeker in combinatie met circuits uit silicium.

Het combineren van grafeen met traditionele chips levert daarom grote problemen op. Bij IBM hebben de wetenschappers het probleem omzeild door niet eerst een grafeenlaag te maken en die vol te zetten met circuits, maar door de omgekeerde weg te volgen. De benodigde circuits worden eerst gemaakt op het silicium substraat, en pas daarna wordt de grafeenlaag gevormd. Hiervoor is een eenvoudige opdamptechniek voldoende.

De nieuwe techniek wordt gebruikt om een frequentieverdubbelaar te maken, een onderdeel dat wordt gebruikt in zowel computers als apparatuur met een antenne. De productietechniek is inmiddels dermate stabiel, dat een hele wafer vol van die circuits gemaakt kan worden. Vooralsnog beperkt IBM zich tot wafers met een doorsnede van 8 inch (200 mm).

bron: automatiseringgids.nl

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.