Een octrooiaanvraag van IBM dat deze week werd gepubliceerd beschrijft een drie-dimensionale op nanoschaal vervaardigde elektronische schakeling van grafeen, eerder diende AMD een gelijkaardige aanvraag in.

Lagen grafeen worden gestapeld bovenop elkaar met dunne isolerende lagen daartussen. Elke grafeen laag bevat miniatuur elektronische apparaten, bijvoorbeeld de gepatenteerde grafeen IBM transistors. De isolerende laag wordt geperforeerd op gekozen punten om de lagen grafeen te verbinden waardoor driedimensionale elektronica kan ontstaan. Het is als een laagje cake, waarbij elke laag een aparte elektronische schakeling is, naar wil verbonden met andere lagen. Vrij gek als je bedenkt dat een enkele laag grafeen 3 miljoen keer hoeft gestapeld te worden om 1mm te behalen. De uitvinding is gericht op het verhogen van de dichtheid van de elektronica door de aanleg van dergelijke ‘wolkenkrabbers’.

Het idee van 3D-elektronische architectuur is niets nieuws, maar beschikken over een octrooi dat gebruik maakt van grafeen zou een bedrijf een aanzienlijk voordeel geven. Grafeen elektronica zal naar verwachting langzaam een marktaandeel van traditionele elektronica over nemen.

Bron: Graphenetracker.com

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.