Chemici wisten succesvol torens van koolstofnanobuizen te groeien uit vellen grafeen met verbazingwekkende lengtes tot 120 micron.

“Veel mensen hebben geprobeerd om nanobuisjes te koppelen aan een metalen elektrode en het is nooit goed gegaan”, zegt Rice University chemicus James Tour die leiding gaf aan het werk, “… omdat ze een kleine elektronische barrière verkrijgen juist aan het grensvlak”.

Daar komt verandering in, en de ontdekking van de onderzoekers uit Texas is al even leuk als ze klinkt want de hybride combineert tweedimensionaal grafeen en nanobuisjes in een naadloze driedimensionale structuur.

De James Tour Group aan de Rice University begon met een koperen ondergrond bedekt met een enkele laag koolstofatomen (grafeen) om het hybride materiaal te maken, vanaf hier is het proces een beetje mystiek, het klinkt alsof ze een mengsel van aluminiumoxide en een “ijzerkatalysator” op het grafeen plaatsen en het geheel verwarmen in een oven.
Het is een fractie van enkele minuten vooraleer de ‘wolkenkrabbers’ uit het grafeen zich ontwikkelen en alles naadloos met elkaar verbinden.

“Dit geeft ons, effectief, een zeer groot oppervlak van meer dan 2.000 vierkante meter per gram materiaal. Dat is een reusachtig aantal.” voegde Tour bij.

De verbazingwekkende hoogtes die de nanobuisjes halen kunnen we in beeldverhouding bekijken als een flatgebouw dat vanaf het kavel zou reiken tot in de ruimte.

Bron: futurity.org
Foto: Tour Group/Rice University

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.