Onderzoekers uit Iran zijn er geslaagd om met behulp van atomaire vellen grafeen elektrogeleidende vezels te ontwerpen waarbij de elektrische geleiding kan worden aangepast.

De verkregen stoffen kennen een mogelijk gebruik bij de fabricage van elektronische, smart, elektromagnetisch-bestendige, waterdichte en multifunctionele vezels.

“Het doel van dit onderzoek was om de haalbaarheid van het gebruik van vellen grafeen te bestuderen bij het creëren van geleidende coatings op het oppervlak van textiel.”

“Het effect van verschillende parameters op de geleidbaarheid van het weefsel werd bestudeerd. Het effect van grafeen op kleurverandering , mechanische eigenschappen, en de doorgang van licht door het textiel werd ook onderzocht,” verklaarde Mohammad Shatteri Khalilabadi over het onderzoeksproject. Khalilabadi is één van de onderzoekers uit de islamitische Azad Universiteit, Yazd Branch,

textile_gMicroscopisch onderzoek van de monsters toont de deklaag van het textiel met een zeer dunne laag grafeen. De deklaag heeft nagenoeg weinig effect op de oppervlaktemorfologie van het textiel. De beklede laag grafeen heeft een zeer hoge mechanische en ‘was’-sterkte, mits een verwaarloosbaar verlies van de mechanische eigenschappen van het textiel.

De Iraanse wetenschappers beschouwen grafeen als een goede keuze ter vervanging van andere geleidende materialen zoals geleidende polymeren, indium tin oxide, goud nanocoatings en ​​koolstofnanobuisjes die problemen ondervinden, zoals het ontbreken van homogene deklaag, hoge breekbaarheid, hoge prijs, gebrek aan wenselijke adsorptie en lage stabiliteit.

De verkregen stoffen kunnen ook gebruikt worden bij de productie van flexibele elektronische onderdelen zoals sensoren, condensatoren, elektroden, zonnecellen, enzovoort.

Bron: farsnews.com

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.