Wilt u draadloos honderden films uploaden naar een mobiel apparaat in een paar seconden? Wel, onderzoekers van Georgia Tech hebben alvast blauwdrukken opgesteld om een draadloze antenne te ontwerpen van atoom-dunne vellen koolstof, of grafeen, dat kan leiden tot – terabit per seconde – overdrachtssnelheden op korte afstand.

“Het is een gigantische hoeveelheid bandbreedte. Als je tegenwoordig probeert om draadloos alles van de ene computer naar de andere computer te kopiëren, duurt het uren.” zegt Ian Akyildiz van Georgia Tech. “Als je dit hebt, kan je dat doen binnen de seconde – boem. “, zegt Ian Akyildiz van Georgia Tech.

Een gegevensoverdracht van een terabit per seconde kan gebeuren over een afstand van ongeveer een meter met behulp van een grafeen antenne, wat het mogelijk zou maken om wel 10 HD films te wisselen tussen verschillende apparaten door een secondje heen te zwaaien. Maar het kan blijkbaar nog sneller want Akyildiz en collega’s hebben ook berekend dat bij kortere bereiken, zoals een paar centimeter, in theorie datasnelheden mogelijk zijn tot 100 terabits per seconde. Zodus kunnen grafeen antennes zorgen voor snellere draadloze verbindingen tussen nanoschaal componenten op chips en andere componenten binnen hetzelfde toestel of applicatie.

Phaedon Avouris, een kerel van IBM die grafeen en andere nanometer-schaal-technologie van IBM Research leidt in Yorktown Heights, New York, ziet de blauwdruk niet als een gehele oplossing, maar het zou volgens hem wel wijzen op oppurtuniteiten.

“Antennes uit grafeen kunnen veel kleinere afmetingen in alle dimensies aannemen dan een metaaldraad antenne. Het kan worden gemaakt in de orde van een micrometer of enkele nanometers,” zegt Avouris.
“Het belang is dat de antenne kan worden opgenomen in een zeer klein object.”

Natuurlijk staan er nog talloze uitdagingen voor de deur. Antennes werken niet alleen, ze zijn afhankelijk van vele andere componenten, zoals signaalgeneratoren en detectoren, versterkers en filters, die alle moeten worden vervaardigd op soortgelijke schaal en met gelijke snelheden om een volledige inrichting te bekomen.

Onderzoekers moeten ook bedenken hoe ze het fabricageproces gaan aanpakken. Met het materiaal werken is zeer lastig omdat de eigenschappen veranderen als het in contact komt met andere materialen.

Echter, de Georgia Tech-groep hoopt om een ​​prototype van een antenne te maken binnen het jaar, voegde Akyildiz toe, en andere componenten daarna.

Bron: technologyreview.com

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.