Personen die bekend zijn met het materiaal ‘grafeen’, een enkellaagvlak van atomen, hoef je wellicht niet meer te overtuigen van de bijzondere eigenschappen die het materiaal kan voorleggen. In de korte geschiedenis van het materiaal (sinds 2004) veegt het regelmatig de pan met bestaande natuurwetten.

Nu lijkt ook de tweede wet van de thermodynamica, of de tweede hoofdwet zoals die wel genoemd wordt, in zeer nauwe schoentjes te komen…

De auteur van het artikel en uitvinder van de grafeenbatterij die energie zou opwekken uit de aanwezige omgevingswarmte, Xihan Zu, geeft opnieuw een woordje uitleg aan de lezers van grafeen.be.

Zijn nieuwe publicatie gaat over het gebruik van potloden, gereduceerd grafeen oxide en grafeen om elektriciteit te genereren uit omgevingswarmte. (Het punt in een potlood is niet van lood zoals velen denken, maar bestaat uit grafiet, de gestapelde vorm van grafeen.)

Zoals we weten waren de experimenten in mijn eerste artikel het niet eens met de tweede wet van de thermodynamica, wat een zeer ernstig probleem opleverde. Vele bekende wetenschappers dachten dat de elektriciteit afkomstig was van een chemische reactie tussen de elektroden en de oplossing.

Op de website van Nature.com kan je die twijfels raadplegen vertelt Xu erbij.

In een nieuw artikel van Zihan dat deze week gepubliceerd werd op Arxiv, wordt de mogelijkheid van een chemische reactie volledig uitgesloten omdat de elektroden geen contact hebben met de oplossing in de nieuwe experimenten.

Een zeer interessant fenomeen is dat de potloodstiften, die gemaakt zijn van grafiet, hetzelfde effect hebben als grafeen, maar het effect slechts 5% is in vergelijking met de grafeen monsters, liet hij nog weten.

De resultaten bevestigen dat aanwezige thermische energie kan opgevangen worden door lage dimensionale materialen zoals grafeen of het oppervlak van vaste stof zonder de aanwezigheid van temperatuurverandering. Het mechanisme blijft echter onduidelijk tot op heden.

In de mail-correspondentie met grafeen.be vertelde Zihan erbij dat zijn onderzoeksteam ook bezig is met de massaproductie van grafeen. We zijn momenteel een grotere machine aan het instellen om op grote schaal grafeen te produceren. En we proberen ook nieuwe methoden, zoals chemische methodes.

Image: Zihan Xu

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.

Één reactie op “Omgevingswarmte als energiebron”