Na jaren van voorbereiding lanceert Europa deze week het ‘Grafeen’ FET vlaggenschip. FET staat voor ‘Future & Emerging Technologies’ door de Europese Commissie. Dit project is één van Europa’s twee meest ambitieuze wetenschappelijke projecten ooit, en meteen ook de duursten.

‘FET-vlaggenschepen zijn ambitieus grootschalige, wetenschappelijk gedreven onderzoeksinitiatieven die gericht zijn om een visionair doel te bereiken’, althans te lezen op de website van Cordis.

De wetenschappelijke vooruitgang zou een brede en sterke basis moeten bieden voor toekomstige technologische innovatie en economische exploitatie garanderen in een verscheidenheid van gebieden. Alsook aan nieuwe baten voor de samenleving werd gedacht.

G is een twee-dimensionale molecule bestaande uit koolstofatomen die zich nestelen in een honingraat, een hexagonale vorm. Gevouwen vormen ze koolstofbuisjes of ‘nanotubes’, wat sommigen misschien bekender in de oren klinkt.

Opgerold of uitgerold, – resulterend in andere eigenschappen – grafeen is de toekomst. De veelzijdigheid en de superioriteit van het materiaal laten niets te wensen over.

74 onderzoekspartners uit 17 landen maken er hun missie van om het wonderbaarlijke grafeen en aanverwante ultra-dunne lagen materiaal vanuit academische laboratoria naar de samenleving te brengen, revoluties te ontketenen in meerdere sectoren en economische groei en nieuwe banen in Europa te creëren.

Nu kort, 10 en 11 oktober, komen grafeen onderzoekers uit heel Europa samen in Göteborg (Zweden) om het startsein te geven.

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.

Één reactie op “Project Grafeen Europees Vlaggenschip FET vaart uit”

Reacties zijn gesloten.