Buigbare smartphones klinken als sciencefiction, maar de vernieuwende gadgets worden begin volgend jaar gecommercialiseerd. Zowel Samsung als Nokia werken aan deze technologie.

Enkele leidinggevende personen binnen het Samsung netwerk lieten een duidelijk signaal na dat we ons kunnen verwachten aan de eerste ‘buigbare’ telefoons op de markt tegen ‘begin 2012’. Tijdens een conferentie inzake bedrijfsresultaten liet chef Robert Yi verstaan:

Flexibele displays… , we zijn op zoek om die ergens te introduceren in 2012, hopelijk het eerste deel.

Yi zei dat de eerste apparaten met flexibele schermen wellicht smartphones zouden zijn. Andere mogelijke toepassingen zijn onder meer ‘opvouwbare’ iPad-achige tabletten. Rivaal en smartphone-gigant Nokia onthulde onlangs een basis prototype van de Nokia Kinectic, een buigbare smartphone, op Nokia World. Kinectic-gebruikers hoeven het scherm te buigen om functies zoals muziek en video te controleren. Nokia weigert echter te zeggen wanneer de Kinectic smartphones zullen worden verkocht.

Eerder toonde Samsung demonstraties waar OLED-schermen werden gevouwen. Het bedrijf toonde ‘buigbare’ AMOLED-schermen 4,5 centimeter breed en slechts 0,3 mm dik in januari van dit jaar.
Nog dit jaar lekte uit dat Samsung de capaciteit had om grote hoeveelheden van dergelijke schermen te fabriceren tegen ‘begin 2012’ , maar niemand wist waarvoor ze gebruikt werden.

Hoe zien die smartphones er dan uit?

Hierboven vindt je de Samsung Galaxy Skin, onthuld als concept eerder dit jaar.
Soortgelijk zou volgens recente rapporten al in het voorjaar van 2012 verkocht worden.

Om deze buigbare schermen te produceren werd gebruik gemaakt van het materiaal grafeen. Enkele grafeenlagen zouden immers volstaan om het filterdunne ‘opvouwbare’ scherm in de Samsung Galaxy Skin te creëren.

Bron: Dailymail.co.uk

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.