Sony, de elektronica-gigant uit het oosten heeft een machine ontwikkeld die grafeen kan produceren met een breedte van 23cm en een lengte van wel 100 meter via een rol-tot-rol-methode.

Dat is meteen goed om de titel van het grootste oppervlak aan grafeen in de wereld op zich te nemen, voorlopig althans.
Op de 73e JSAP Herfst Meeting 2012 die de ‘Japan Society of Applied Physics’ (JSAP) zal organiseren wordt een lezing gegeven over de technologie die gebruikt werd en productieresultaten. De meeting gaat door van 11 tot 14 september in de Ehime University (lezing nummer: 14a-C1-11).

De hoge temperatuur (1000 ° C) in het productieproces voor de CVD methode was altijd al een belemmering om een rol-tot-rol-methode te hanteren. Toch, Zuid Koreaanse gevestigde bedrijven hadden altijd al een streepje voor bij de ontwikkeling van grote oppervlakken grafeen.

Ditmaal wist Sony de technologie van het Japans Nationaal Instituut voor geavanceerde industriële en technische wetenschappen, (een productiemethode die gebruikt maakt van plasma aan 300-400°C en die wel de rol-tot-rol methode kan toepassen) te gebruiken en ontwikkelde een ‘Chemical Vapor Depostion'(CVD) met rol-tot-rol-methode, weliswaar zonder in te boeten aan de vervaardigingstemperatuur, 1000 ° dus.

Bovendien wist Sony nog een transparante geleidende folie te ontwikkelen en werpt zich daarmee volledig in de strijd om het goud in grafeen-technologie.

Bron: techon.nikkeibp.co.jp

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.