Aan de universiteit van Cambridge wordt een centrum gecreëerd voor onderzoek naar grafeen, een materiaal dat het potentieel heeft om een groot aantal industrieën variërend van gezondheidszorg tot elektronica te revolutioneren.

De universiteit is een knooppunt voor grafeen-techniek vanaf het begin en richt zich nu op het wondermateriaal om er levensechte toepassingen mee te vervaardigen. Het Cambridge Grafeen Centrum start de activiteiten op 1 februari 2013, met een speciale faciliteit aan het eind van het jaar in het vooruitzicht.

Het doel is om grafeen naar een volgend niveau te tillen, het overbruggen van de kloof tussen de academische wereld en de industrie. Het dient ook als een gedeelde onderzoeksfaciliteit, met de allernieuwste apparatuur, waar elke wetenschapper die onderzoek naar grafeen doet de gelegenheid krijgt om te gebruiken.

Het Centrum zal zich richten op de productie van grafeen op industriële schaal, toepassingen op het gebied van flexibele elektronica, energie, connectiviteit en opto-elektronica.

We are in a unique position to take graphene to the next level.
—Sir Leszek Borysiewicz

Professor Yang Hao, van Queen Mary, University of London, zal de activiteiten die gericht zijn op connectiviteit leiden, zodat grafeen kan geïntegreerd worden tot netwerk-aangesloten-apparaten, met als uiteindelijke visie van het creëren van een “internet van dingen”.

Professor Clare Grey, van de afdeling Chemie in Cambridge, geeft leiding aan de activiteiten die gericht zijn op het gebruik van grafeen in super-condensatoren en batterijen voor energie-opslag. Het onderzoek zou uiteindelijk kunnen zorgen voor een meer doeltreffende energie-opslag voor elektrische voertuigen, opslag op het net, maar ook bij het stimuleren van de energie-opslag mogelijkheden van persoonlijke apparaten zoals MP3-spelers en mobiele telefoons.

Bron: cam.ac.uk
Foto: Andrea Ferrari

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.