Het is natuurkundigen gelukt om grafeen geïsoleerd te gebruiken. Door grafeen in te pakken in borium-nitraat werd grafeen ingekapseld waardoor de omgevingsfactoren geen vat meer op het materiaal hadden.

Bij veel natuurkundigen staat grafeen op het lijstje van lievelingsmaterialen. Grafeen is het dunste materiaal dat we kennen. Maar het laagje koolstofatomen is daarnaast ook heel sterk, buigzaam en geleidt erg goed. Daardoor biedt het perspectief op hele platte buigzame beeldschermen en nog snellere internetverbindingen.

Maar zover is het nog niet. Natuurkundigen maken zich namelijk zorgen over de negatieve effecten van de omgeving waarin grafeen gebruikt wordt op de stabiliteit en kwaliteit ervan. De eigenschappen van grafeen komen daarom waarschijnlijk beter tot hun recht als het spul geïsoleerd wordt.

Fysici, waaronder Nobelprijswinnaar Andre Geim, verpakten hiertoe twee laagjes grafeen in een sandwich van het platte materiaal borium-nitraat, staat in de laatste editie van Nature Physics. Hierdoor werd het geïsoleerde grafeen ineens een elektronische isolator, een materiaal dat geen stroom kan geleiden.

Dit verpakte grafeen zou ingezet kunnen worden als transistor, een soort schakelaar. Hierdoor wordt het weer een stuk realistischer dat grafeenchips, die de nu veel gebruikte siliciumchips moeten gaan vervangen, er ook echt gaan komen. Transistors in computerchips zijn meestal gemaakt van silicium. Maar grafeen geleidt veel beter en is daarom een betere kandidaat.

Bron: wetenschap24.nl

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.