Amerikaanse en Russische onderzoekers maakten bekend dat ze ontdekt hebben dat grafeen-oxide snel radioactief materiaal kan verwijderen van verontreinigd water.

Dat wisten de onderzoekers van Rice University en de Russische staatsuniversiteit Lomonosov deze week mee te delen na hun collaboratieve inspanning. Het Rice lab van chemicus James Tour en het Moskouse lab van chemicus Stepan Kalmykov hebben vastgesteld dat microscopische vlokken grafeen-oxide snel binden aan natuurlijke en door de mens gemaakte radionucliden, en condenseren in vaste stoffen. De vlokken zijn oplosbaar in vloeistoffen en gemakkelijk te produceren in bulk.

Volgens James Tour kan de ontdekking een zegen zijn bij de sanering van verontreinigde locaties, zoals de Fukushima nucleaire installaties die beschadigd werden door de 2011 aardbeving en de tsunami. Het zou ook de kosten van hydraulische fracturatie of “fracking” voor olie-en gaswinning doen kelderen en kan Amerika terug op de rails zetten wat betreft de ontginning van zeldzame aardmetalen.

“Omgevingsvereisten hebben ‘in wezen’ de VS stilgelegd voor de ontginning van zeldzame aardmetalen, die nodig zijn voor mobiele telefoons”, zei Tour.
“China is marktleider omdat ze niet onderworpen zijn aan dezelfde milieunormen.Dus als deze technologie de mogelijkheid biedt om hier mijnbouw te doen herleven, het zou groots kunnen zijn.”

Bron: rice.edu

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.