Magnetische levitatie werd aangetoond bij diverse objecten, van treinen tot kikkers, maar tot nu toe had niemand een werkende maglev gebaseerde aandrijving ontwikkeld die een externe bron van energie als licht omzet in beweging.

In een nieuwe studie hebben de onderzoekers voor het eerst gebruik gemaakt van een laser om de beweging van een magnetisch zwevende schijf van grafiet, de gestapelde vorm van grafeen gebonden door Van der Waals krachten, te controleren. Door de temperatuur van de schijf te wijzigen kan de laser de levitatiehoogte van de schijf veranderen en verplaatsen in een gecontroleerde richting.

Het hele concept kan in potentie worden opgeschaald en gebruikt worden voor een licht-aangedreven menselijk transport systeem aangezien de schijf in staat is zijn z’n eigen gewicht te vervoeren. Daarbij tonen ze aan dat zon- of laserlicht de zwevende schijf kan roteren aan 200 toeren per minuut, wat kan leiden tot een nieuw type licht energie conversiesysteem.
Bron: pubs.acs.org, Phys.org

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.

Één reactie op “Licht bestuurd zwevend grafiet”

  1. Er zijn onuitputtelijke mogelijkheden met dit materiaal ! Van gebogen schermen zoals bij Samsung, tot vliegende schijven die door zonlicht of laser bestuurd worden,…en dat kunnen later dus ook grote vliegende tuigen worden die heel wat mensen en goederen transporteren !

    Thierry

Reacties zijn gesloten.