Uit nieuw onderzoek blijkt dat personen die betrokken zijn bij het maken van het wondermateriaal – dat wordt gebruikt om de computer en touchscreens te verbeteren – risico lopen op longschade

Onderzoekers aan de Universiteit van Edinburgh bestuderen het gedrag van het wondermateriaal grafeen.

Ze zeggen dat, wanneer het geproduceerd wordt in een bepaalde vorm, de ultra-dunne koolstof minuscule deeltjes bevat, beter bekend als nanoplatelets.

Deze kunnen de longen binnendringen en gezondheidsproblemen veroorzaken, werd in de studie bevonden.

Grafeen, voor het eerst geïdentificeerd in 2004, wordt geprezen als een revolutionair materiaal en aangekondigd voor zijn supergeleidende eigenschappen.

De flexibiliteit van deze schijfvormige deeltjes, bekend als nanoplatelets, kunnen gemakkelijk worden opgenomen in plastic en rubber, om hen nieuwe en bruikbare eigenschappen toe te dienen.

Ze kunnen ook worden gebruikt om de elektronische eigenschappen van aanraakschermen te verbeteren.

De Edinburgh wetenschappers merkten op dat de nanoplatelets, die onzichtbaar zijn voor het blote oog, zich gedragen als kleine frisbees en in de lucht blijven hangen.

In een interview met ’techeye.net’ onthulde Professor Donaldson dat de ongebruikelijke platte vorm tot gezondheidsrisico’s kan leiden:

“De meeste denken dat deze deeltjes bolvormig zijn, maar deze zijn heel anders,” zei Donaldson.

“Ze zijn heel dun, maar ze kunnen zeer groot zijn, hoewel ze niet veel wegen.”

Donaldson zegt dat er cellen zijn die deeltjes opnemen wanneer die landen in de longen, maar de deeltjes die zover geraken zijn enorm klein.

Hier spreken we over deeltjes die groot en vlak zijn, waardoor de cellen dit niet kunnen verwerken.

Het feit dat longcellen met een afmeting van 10 micron de strijd wil aangaan met schijfjes grafeen van 30 micron is de oorzaak van de problemen.

Donaldson zegt er wel bij dat er geen reden voor hysterie is.

Volgens Donaldson zijn er meer substantiële inspanningen nodig om op zoek te gaan naar de mogelijke risico’s.

“Er werd nauwelijks onderzoek gedaan naar grafeen en de gezondheidsrisico’s ervan” vervolledigde hij in zijn pleidooi.

Wijziging:

In dit artikel wordt gewezen naar toxiciteit van grafeen betreffende de vorm en afmeting. Niet omwille van chemische toxiciteit.

Bron: BBC, TechEye.net

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.

2 reacties op “Kan grafeen de gezondheid schaden?”

  1. Ik vraag me het volgende af:

    Als grafeen door gemakkelijk doordringen in cellen gezondheidsschadelijk kan zijn,
    hoe zit het dan met het gewone potlood? Als ik goed heb begrepen, gaat het schrijven met een grafiet potlood gepaard met het afgeven van scherfjes grafeen.

    Graag meningen hierover.

Reacties zijn gesloten.