Koolstof nanobuisjes (CNTs), grafeen en hun verbindingen vertonen bijzondere elektrische eigenschappen voor organische materialen, en hebben een enorm potentieel in elektrische en elektronische toepassingen zoals zonne-energie, sensoren, halfgeleiderelementen, displays, dirigenten, intelligent textiel en energie-conversie apparaten (bijv. brandstofcellen en batterijen).

Een bijgewerkt rapport brengt dit alles samen. Alles over het laatste werk van meer dan 100 organisaties over de hele wereld en de details van de laatste ontwikkelingen in de toepassing van die technologieën werden gebundeld.
Nieuwe ontwikkelingen, uitdagingen en kansen met betrekking tot materiële productie en toepassingen zijn voorzien.

Koolstof nanobuisjes en grafeen voor de elektronica

Printbare koolstof-nanobuisjes-inkt en grafeen-gebaseerde inkten beginnen stilaan op de markt te komen.
Koolstof nanobuisjes (CNTs) voldeden echter niet aan de commerciële verwachtingen van een decennium geleden, en nu zit ‘grafeen’ al op de hielen. Grafeen wordt beschouwd als een geschikte kandidaat voor toepassingen zoals computers, beeldschermen, zonnecellen en flexibele elektronica.

Mogelijkheden voor Grafeen

Grafeen en verbindingen daarvan worden meer en meer gebruikt om transistors te maken die zeer goede prestaties leveren – een vooruitgang die wordt geleverd mede door nieuwe goedkopere productieprocessen voor de grondstof. Transistors op basis van grafeen worden beschouwd als potentieel opvolger van de silicium componenten die momenteel in gebruik zijn.

Belofte voor CNTs

Anderzijds, koolstofnanobuizen vergen nog veel aandacht in verder onderzoek. CNTs worden gebruikt voor het maken van transistors en worden toegepast als geleidende lagen van de groeiende ’touch-screen’ markt. CNTs zijn nog niet uit het spel te denken en worden nog steeds beschouwd als een levensvatbare vervanger voor ITO transparante geleiders in sommige toepassingen. Bijvoorbeeld, koolstof nanobuisjes kunnen als transparante geleidende films (TCF) mogelijk gebruikt worden als een zeer geleidende, transparante en kostenefficiënt alternatief in flexibele schermen en touchscreens. Hoewel de kosten van koolstof nanobuisjes ooit onbetaalbaar waren, werd er de afgelopen jaren een daling vastgesteld.

Tien jaar prognoses

Markt prognoses van DTechEx geven aan dat koolstof nanobuisjes en grafeen transistors en andere toepassingen ervan vanaf 2016 in volume de commerciële markt zullen bereiken, aldus het nieuwe rapport ‘koolstof nanobuisjes en grafeen voor elektronica-toepassingen 2012-2022’. Volgens IDTechEx liggen de meeste mogelijkheden van beide materialen in printbare of potentieel printbare elektronica, een markt die tegen 2022 meer dan 63 miljard dollar omzet zou bereiken.

Deze bundel is te verkrijgen bij reportsnreports.com.
Een gedetailleerde lijst van de gebundelde items kan je hier vinden.

Bron: reportsnreports.com
Foto: grafeen.be

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.