MIT ontwikkelt flexibele, transparante zonnecellen met grafeen | Grafeen (graphene)
MIT ontwikkelt flexibele, transparante zonnecellen met grafeen

Ingenieurs van MIT hebben een nieuwe vorm van fotovoltaïsche cel ontwikkelt met behulp van flexibele vellen grafeen bekleed met nanodraden. De aanpak kan leiden tot voordelige, transparante en flexibele zonnecellen die geïnstalleerd kunnen worden op ramen, daken of andere oppervlakken.

In de huidige generatie zonnecellen wordt vaak silicium gebruikt, die deels door het veeleisende productieproces vrij duur de markt bereiken. Het team van MIT zegt dat ze de eersten zijn die grafeen-nanodraad zonnecellen kunnen aantonen zonder dat de gehele prestaties van de cel er hoeft onder te lijden. Toch, ze zijn van mening dat hun innovatie nog niet volwassen genoeg is om commerciële toepassingen te vinden, maar de resultaten die ze hebben bereikt zijn bemoedigend.

De bovenstaande afbeelding toont de gelaagde structuur van het nieuwe toestel te beginnen met een flexibele schil van grafeen, een één-atoom hoog koolstofvel, waaraan een laag van polymeer is verbonden, dan een laag van zink-oxide nano-draden (getoond in magenta), en tenslotte een laag van een materiaal dat energie uit zonlicht kan halen, quantum dots of een polymeer gebaseerd materiaal.

Bron: MIT
Foto: MIT Research Team


3D print schaalmodel structuur grafeen