Onderzoekers aan de Rice University werken aan de ontwikkeling van transparante en flexibele geheugenchips op basis van silicium-oxide en niet langer met grafeen.

Op de 243ste nationale vergadering van de ‘American Chemical Society’ wist Tour te vermelden dat apparaten uitgerust met deze chips, zelfs na een toevallige tocht door de droger of zelfs een reis naar Mars, hun gegevens kunnen bewaren .

“Deze nieuwe chips zijn enorm belangrijk voor de elektronica-industrie aangezien die op zoek zijn naar vervangers voor flash-geheugen”, zegt James M. Tour die het onderzoek leidde.
Ontwikkelaars bereiken stilaan de fundamentele barrières om Flash-gebaseerde geheugenchips te verkleinen.

Deze nieuwe transparante en flexibele geheugenchips hebben tal van voordelen ten opzichte van hedendaagse chips.

Door de manier waarop de nieuwe geheugenchips zijn geconfigureerd, namelijk met twee terminals per bit van informatie in plaats van de standaard drie terminals per bit, zijn ze veel beter geschikt voor de volgende revolutie in de elektronica dan flash drives.

“Om meer geheugen in een kleiner gebied te plaatsen, moet je de onderdelen stapelen in meer dan twee dimensies, dat is althans wat momenteel beschikbaar is,” zei hij.

‘En de nieuwe chips beschikken over een hoge aan-uit-verhouding. Hoe hoger die verhouding, hoe aantrekkelijker de chips zijn voor de fabrikanten.’

De chips waren oorspronkelijk vervaardigd uit een laag grafeen of ander koolstofmateriaal bovenop siliciumoxide.
Oorspronkelijk dachten de onderzoekers aan de Rice University dat de verbazingwekkende capaciteit aan geheugen te wijten was aan het grafeen dat werd gebruikt. Onlangs ontdekten ze echter dat ze fout waren.
Het silicium-oppervlak zou verantwoordelijk zijn voor het maken van de herinneringen, niet het grafeen. Daarom worden de chips nu grafeen-vrij gemaakt.

Het werk werd gedaan door de groep van James M. Tour in samenwerking met Professor Douglas Natelson (Department of Physics) en Lin Zhong (Department of Electrical and Computer Engineering).

De belangrijkste studenten op het project waren juni Yao en Javen Lin.

In het volgende filmpje hoort u James M.Tour zelf aan het woord op 1 minuut 20 seconden.

Net na het aanhoren van deze conferentie stortte mijn wereld even in…
Geen geheugenchips uit grafeen? Hoe bedoelen ze … Grafeen-vrij?

Heeft deze ontdekking nog andere gevolgen voor het revolutionaire materiaal,

… en verloor grafeen zonet zijn status van ‘wondermateriaal’?

Het wordt alvast uitkijken naar Graphene2012 te Brussel in april om te horen hoe de heren wetenschappers hierop reageren.

Bron: pddnet.com

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.