In de nabije toekomst kan je gebruik maken van zonne-energie door uw huis van een laagje verf te voorzien in plaats van grote en dure zonnepanelen te installeren op uw dak. Onderzoekers uit de universiteit van Notre Dame bedachten een manier om een goedkope, energie-genererende “solar paint” te creëren. Zij noemen het product “Sun-Believable”.

De laatste ontwikkelingen in zonne-energie werden mogelijk gemaakt toen wetenschappers een manier vonden om nanodeeltjes genaamd quantum dots in een smeerbare pasta onder te brengen. De pasta is een mengsel van titaandioxide nanodeeltjes, gevolgd door een coating die zowel cadmium sulfide als cadmium bevatten.

Om energie-producerende cellen te creëren,wordt de verf bestreken op een transparant geleidend materiaal, en daarna verhit met een warmte-kanon. Het geschilderde oppervlak wordt dan toegevoegd aan een grafeen-gebaseerde electrode met een elektrolyt oplossing.

Als resultaat genereert het materiaal energie bij blootstelling aan een straal van kunstmatig zonlicht. Tot nu toe leverde de speciaal ontwikkelde verf nog niet meer dan één procent efficiëntie op bij het omzetten van licht naar energie en is dus nog niet helemaal klaar om over te nemen van de commerciële zonnecellen die er meestal in slagen tien tot vijftien procent efficiëntie te behalen.

De wetenschappers zeggen echter dat de verf goedkoop in grote hoeveelheden kan worden gemaakt. En de energie-productie verhoogt als je een extra laagje verf aanbrengt.
Als de onderzoekers erin slagen om de efficiëntie te verbeteren, zou elk huis in de toekomst worden voorzien van zonne-energie.


Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.