Wetenschappers hebben twee materialen met gunstige elektronische eigenschappen gecombineerd, namelijk grafeen en molybdeniet, in een flash-geheugen. Het prototype biedt significante mogelijkheden in termen van prestaties, afmetingen, flexibiliteit en energieverbruik.

“Na de molybdeniet chip hebben we nu molybdeniet flash-geheugen, een belangrijke stap voorwaarts in het gebruik van dit nieuwe materiaal in elektronica-toepassingen”, aldus Andras Kis, directeur van de afdeling in Het Zwitserse ‘Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne’.

Volgens Kis, kondigde het LANES team (Laboratory of Nanometer Electronics and Structures) voor het eerst de veelbelovende elektronische eigenschappen van molybdeniet (MoS2) aan, zo’n tweetal jaar geleden. Enkele maanden later toonde het team de mogelijkheid aan om een efficiënte molybdeniet chip te bouwen. mineraal is een mineraal dat rijkelijk te vinden is in de natuur.

Vandaag zijn we nog een stap verder gegaan door het materiaal te gebruiken om een ​​flash-geheugen prototype te ontwikkelen – dat wil zeggen een cel dat niet alleen gegevens kan opslaan, maar ook handhaven in de afwezigheid van elektriciteit, zei Kis.

Dit is het soort geheugen dat wordt gebruikt in digitale apparaten zoals camera’s, telefoons, laptops, printers en USB-sticks. Voor het prototype combineerden we de unieke elektronische eigenschappen van MoS2 met de verbazingwekkende geleidbaarheid van grafeen.

Molybdeniet en grafeen hebben vele dingen gemeen. Beide zullen naar verwachting de fysieke beperkingen van onze huidige silicium chips en elektronische transistors overtreffen. Hun twee-dimensionale chemische structuur geeft ze enorm potentieel voor miniaturisatie en mechanische flexibiliteit.

Hoewel grafeen een betere geleider is, heeft molybdeniet gunstige halfgeleidende eigenschappen. MoS2 heeft een ideale “energie band” in de elektronische structuur dat grafeen niet heeft. Dat laat toe om zeer eenvoudig van een “aan” naar een “uit”-toestand te schakelen.

In het prototype dient het molybdeniet dan ook als schakelaar, terwijl het grafeen het geheugen en geleiding voor zich neemt.

Bron: engadget.com
Photo: EPFL

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.